30 Ocak 2022 Pazar

YOZGAT'I TANIYORUZ

 YOZGAT





İKLİM

İklim bir bölgenin uzunca süre takip edilmesiyle ele alınan meteorolojik olayların ortalamasına verilen isimdir. Genellikle hava durumu ile karıştırılsa da iklim, uzun süreler devam eden özellikler taşımaktadır. İklim ile ilgili olayları inceleyen bilim dalı ise klimatoloji olarak adlandırılmaktadır.



İklim, Arapça kökenli bir sözcük olup, uzun süre etkisini gösteren meteorolojik olayları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bir yerin iklimi hakkında yorum yapabilmek için ise en az 30 yıllık gözlem yapılması gerekmektedir. İklim özelliklerine etki eden faktörler; enlem, yükselti, yer şekilleri, kalıcı kar sınırı ve denize uzaklıktır.

Bu etmenler dışında da bazı dinamik etmenler iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu dinamik etmenler, rüzgar ve okyanus akıntılarıdır. İklim türleri; sıcak, ılıman ve soğuk iklim olarak sıralanmaktadır. İklim türü; görüldüğü yere, sıcaklık ve yağış özelliğine ve bitki örtüsüne bakılarak değerlendirilmektedir.

Yozgat İl'inde, İç Anadolu Bölgesi'nin yarı kurak karasal iklimi hâkimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış; gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir.




SICAKLIK: Karalar, çabuk ısınır ve çabuk soğur. Bu özellikten dolayı deniz etkisine kapalı olan Yozgat’ta yazlar sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19.7 °C dir. Ölçülen en yüksek sıcaklık 38.8 °C olup, 30 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilmiştir.
En yüksek sıcaklığın 30 °C ve üzerinde olduğu gün sayısı ortalaması 12.7’dir. 25 °C nin üzerinde olduğu gün sayısı ise 61.9’dur. Ancak, sıcak olan bu günlerde bile karasallıktan dolayı geceler serindir. Kış günü olarak kabul edilen, en yüksek sıcaklığın 0 °C’nin altında olduğu gün sayısı ortalaması 26.9’dur.





Yılın en soğuk ayı Ocak olup, ortalama sıcaklık -1.9 °C dir. Yozgat’ta kaydedilen en düşük sıcaklık -24.4 °C dir ve 23 Şubat 1985’te ölçülmüştür. Ortalama olarak yılın 105.6 gününde sıcaklık 0 °C’nin altına düşer. Bu günler donlu gün kabul edilir. Sonbahar ilk donlu gün 30 Eylül, ilkbahar son donlu gün ise 5 Haziran’dır.



NEM ve YAĞIŞ: İl’de, yağışın aylara ve mevsimlere göre dağılışı düzensizdir. Kış ve ilkbahar yağışlı mevsimler olup, kış aylarında genel olarak kar yağışı görülmektedir. İlk kar, Kasım ayı başlarında düşer ve Mayıs’ın ilk haftasına kadar devam eder. Yılda ortalama 45.7 gün kar yağar. Karla örtülü günler sayısı 59.8’dir. En yüksek kar kalınlığı ise 2 Şubat 1950 tarihinde 92 cm ölçülmüştür.
İlkbaharda görülen yağışların çoğunu, gündüz ısınan havanın hızla yükselerek, soğuması ve yağışa dönüşmesinden kaynaklanan “Kırkikindi Yağmurları” oluşturur. Yıllık ortalama toplam yağış miktarı 589.4 mm (kg/m²) dir. Yıllık yağışlı gün sayısı 118.7’dir. Genel olarak bahar aylarında görülen dolu yağışlarının ortalaması ise 3.5 gündür. Ortalama 37.7 gün kırağılıdır. Yılın 13.7 gününde sis görülür. Kaydedilen ortalama orajlı (gök gürültülü- şimşekli) gün sayısı 15.5’tir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder